jpnn. com , KUALA LUMPUR – Rapat Kabinet Pemerintah Malaysia sepakat untuk membuka rumah ibadah non-Muslim yang berada di zona hijau pandemik COVID-19 selama Order Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan berlangsung hingga 10 Juni 2020 mendatang.

“Hari tersebut 21 Mei 2020 Menteri Harmonisasi Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique telah menyampaikan kepada musyawarah khusus menteri-menteri berkenaan SOP rumah ibadah bukan Islam hasil perundingan & persetujuan dari Ketua Badan Petunjuk Bukan Islam, ” ujar Gajah Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Kuala Lumpur, Kamis (21/5).

Dia mengatakan musyawarah telah akur untuk menyetujui rumah ibadat tidak Islam untuk dibuka di zona hijau saja sepanjang perberlakuan PKPB hingga 10 Juni 2020.

Baca Juga:

“Diantara SOP yang perlu dipatuhi adalah jumlah kehadiran penganut agama hendaklah tidak melebihi 30 orang berdasarkan ukuran luas rumah ibadah itu. Penganut yang berumur 70 tarikh ke atas dan kanak-kanak dalam bawah umur 12 tahun tak dibenarkan hadir, ” katanya.

Dia mengatakan pengukuran suhu badan, penyediaan hand sanitizer dan pemakaian masker mesti dipatuhi setiap waktu.

“Pembukaan ini hanya untuk awak negara Malaysia. Pembukaan ini pula hanya untuk satu hingga besar hari saja dalam seminggu bagi hari-hari keutamaan keagamaan masing-masing, ” katanya.

Menyuarakan Juga:

Sebanyak 174 rumah sedekah di seluruh negara yang dibenarkan beroperasi termasuk 84 kuil, 15 tokong (sejenis kuil), 67 gereja dan delapan gurdwara (tempat ibadah sikh).

“Prosedur pelaksanaan urusan perkawinan di kuil, gereja dan persatuan agama juga masih ditangguhkan. Pegawai-pegawai Kementerian Persesuaian Negara termasuk Kantor Perpaduan serta Integrasi Nasional
telah dilantik sebagai pegawai pemantau dibawah Bab 3 Undang-Undang Pencegahan dan Penjagaan Penyakit Menular 1988 (Pasal 342), ” katanya.